۱۳ دلیل مضر بودن نوشیدنی‌ های شیرین | دیابت نوع ۲ در کمین!

شکر افزوده اگر به بیش از اندازه مصرف شود، می‌تواند تاثیر منفی بر روی سلامتی بگذارد و احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.

افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲

شکر افزوده اگر به بیش از اندازه مصرف شود، می‌تواند تاثیر منفی بر روی سلامتی بگذارد و احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.

اما برخی از مواد خوراکی حاوی شکر افزوده نسبت به باقی آنها، ضرر بیشتری دارند.

منظور از نوشیدنی های حاوی شکر عمدتاً نوشابه های گازدار هستند اما آب میوه، چای و قهوه شیرین شده و سایر منابع قندهای مایع نیز می گنجند.

در ادامه ۱۳ دلیل مضر بودن نوشیدنی‌های شیرین برای سلامتی آورده شده است.

۱. نوشیدنی‌های قندی احساس سیری ایجاد نمی‌کنند و با افزایش وزن در ارتباط هستند.

سوکروز یا قند موجود در آشپزخانه رایج‌ترین قند اضافه شده به مواد خوراکی است و خود از دو قند دیگر به نام‌های فروکتوز و گلوکز تشکیل شده است.

فروکتوز برخلاف گلوکز، باعث کاهش میزان هورمون گِرلین یا هورمون سیری نمی‌شود و خود نیز احساس سیری ایجاد نمی‌کند. گلوکز در غذاهای حاوی نشاسته وجود دارد.

به این علت وقتی نوشیدنی های حاوی شکر مصرف شود، نه تنها باعث احساس سیری نمی‌شود بلکه به مجموع کالری روزانه اضافه می‌کند و از این طریق می توانند باعث افزایش وزن شوند.

در مطالعات مختلف مشاهده شده است که افرادی که به طور مرتب نوشیدنی‌های حاوی شکر مصرف می‌کنند نسبت به سایر افراد، افزایش وزن خواهند داشت.

نتایج یک مطالعه، نشان می‌دهد که مصرف یک نوشیدنی حاوی شکر در روز با افزایش خطر ابتلا به چاقی به میزان ۶۰ درصد در ارتباط است.

در رژیم غذایی کنونی جوامع، نوشیدنی‌های حاوی شکر بیشترین نقش را در ایجاد چاقی دارند.

خلاصه: نوشیدنی‌های حاوی شکر احساس سیری ایجاد نمی‌کند و تنها باعث می‌شوند کالری‌های بیشتری در طول روز مصرف شود. به این خاطر نوشیدنی‌های حاوی شکر با افزایش وزن در ارتباط هستند.

۲. مازاد شکر مصرفی در کبد به چربی تبدیل می‌شود.

سوکروز و ترکیبی موسوم به شربت فروکتوز که در صنایع غذایی استفاده می‌شود، حاوی گلوکز و فروکتوز به میزان مساوی هستند.

گلوکز تقریباً توسط همه سلول‌های بدن می‌تواند متابولیزه شود اما فروکتوز تنها می‌تواند توسط کبد متابولیزه شود.

استفاده از نوشیدنی‌های حاوی شکر، به راحتی مقادیر بالایی از فروکتوز را در اختیار بدن قرار می دهد. با مصرف زیاد فروکتوز، کبد اشباع می‌شود و فروکتوز اضافه را به چربی تبدیل می‌کند. مقداری از این چربی به شکل تری‌گلیسرید وارد خون می‌شود ولی مقداری از آن در کبد باقی می‌ماند. این حالت به مرور زمان می‌تواند به بیماری کبد چرب غیر الکلی منجر شود.

خلاصه: سوکروز و شربت فروکتوز حاوی حدود ۵۰ درصد فروکتوز هستند که تنها می‌تواند توسط کبد متابولیزه شود. مقادیر مازاد فروکتوز ممکن است به بیماری کبد چرب غیر الکلی بینجامد.

۳. شکر به میزان قابل توجهی باعث تجمع چربی دور شکم می‌شود.

همانطور که گفته شد، مصرف بالای شکر با افزایش وزن در ارتباط است. به طور خاص، فروکتوز به میزان قوی با چربی ناحیه شکم و اندام‌های موجود در این ناحیه در ارتباط است. بالا بودن چربی دور شکم نیز با افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی مرتبط است.

خلاصه: مصرف مقادیر بالایی از فروکتوز، باعث تجمع چربی در اطراف شکم می‌شود و با بیماری‌های متابولیک در ارتباط است.

۴. نوشیدنی‌های حاوی شکر ممکن است باعث بروز مقاومت به انسولین شوند.

هورمون انسولین باعث ورود گلوکز از خون به داخل سلول‌ها می‌شود. اما با مصرف نوشیدنی‌های حاوی شکر، حساسیت سلول‌ها به هورمون انسولین ممکن است کاهش یابد یا به اثرات آن مقاومت ایجاد شود.

در این حالت پانکراس باید برای پایین آوردن گلوکز خون، انسولین بیشتری تولید کند و به این خاطر میزان انسولین بالا می‌رود. به این حالت مقاومت به انسولین گفته می‌شود.

مقاومت به انسولین از عوامل اصلی بروز سندرم متابولیک است و این سندرم نیز خود ممکن است به دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی منجر شود.

مطالعات انجام‌شده بر روی حیوانات نشان می‌دهد که مصرف بیش از اندازه فروکتوز باعث بروز مقاومت به انسولین و افزایش میزان این هورمون در طولانی‌مدت می‌شود.

خلاصه: مصرف بیش از اندازه فروکتوز ممکن است به مقاومت به انسولین منجر شود که علامت اصلی سندرم متابولیک است.

۵. نوشیدنی‌های حاوی شکر ممکن است عامل تغذیه‌ای اصلی در بروز دیابت نوع 2 باشند.

بیماری دیابت نوع 2 یک بیماری شایع است که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند.

مشخصه این بیماری، افزایش قند خون به دلیل مقاومت به انسولین یا کمبود آن است.

همانطور که پیشتر گفته شد، مصرف بیش از حد فروکتوز ممکن است به مقاومت به انسولین منجر شود و در همین راستا نیز، در تحقیقات متعددی بین مصرف نوشابه‌های گازدار و مقاومت به انسولین ارتباط یافت شده است. مصرف حتی ۱ نوشابه گازدار در روز در با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2مرتبط است.

مصرف ۱۵۰ کالری شکر در یک روز (تقریباً معادل یک نوشابه گازدار) احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۱.۱ درصد افزایش می‌دهد. به این معنی که با مصرف ۳۰۰ کالری شکر در روز، این احتمال به طور حدودی ۲.۲ درصد افزایش می‌یابد و دو برابر می‌شود.

خلاصه: شواهد بسیاری نشان می‌دهد که افزایش مصرف شکر به خصوص نوشیدنی‌های حاوی شکر با دیابت نوع 2 در ارتباط است.

۶. نوشیدنی‌های گازدار فاقد هرگونه ماده مغذی هستند.

نوشیدنی‌های گازدار تقریباً هیچ‌گونه ماده مغذی از جمله ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر ندارند. این نوشیدنی‌ها تنها کالری غیر ضروری و مقادیر بالایی از شکر به رژیم غذایی اضافه می‌کنند.

خلاصه: نوشیدنی‌های گازدار تنها شکر و کالری دارند و فاقد مواد مغذی اساسی هستند.

۷. قند ممکن است باعث مقاومت به لِپتین شود.

لپتین هورمونی است که توسط سلول‌های چربی بدن تولید می‌شود و وظیفه آن تنظیم کالری‌های دریافتی و سوزانده شده است.

به دلیل اینکه میزان لپتین در پاسخ به گرسنگی و چاقی تغییر می‌کند، به آن هورمون سیری یا هورمون گرسنگی گفته می‌شود.

محققان بر این باور هستند که مقاومت به اثرات لپتین، از عوامل اصلی افزایش چربی بدن است.

بررسی‌هایی که بر روی حیوانات انجام گرفته است نشان می‌دهد که فروکتوز با مقاومت به لپتین در ارتباط است. به نظر می‌رسد با قطع مصرف آن، این اثر معکوس می‌شود و از بین می‌رود.

البته در این زمینه به مطالعات بیشتری نیاز است.

خلاصه: مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که رژیم غذایی حاوی فروکتوز زیاد می‌تواند باعث مقاومت به لپتین شود و حذف فروکتوز ممکن است این مشکل را برطرف کند.

۸. نوشیدنی‌های حاوی شکر ممکن است اعتیادآور باشند.

به نظر می‌رسد که نوشیدنی‌های حاوی شکر، اعتیادآور باشند.

تحقیقات انجام‌گرفته بر روی حیوانات نشان می‌دهد که دریافت مقادیر بالای شکر، ممکن است باعث آزادسازی دوپامین و ایجاد احساس لذت شود. به همین دلیل این فرضیه وجود دارد که شکر ممکن است اثرات مشابهی در انسان‌ها ایجاد کند؛ زیرا ساختار مغز طوری طراحی شده است که به دنبال انجام فعالیت‌هایی است که باعث آزادسازی دوپامین می‌شود.

نتیجه مطالعات متعدد نشان می‌دهد که شکر و به طور کلی غذاها و تنقلات ناسالم اثری مشابه با داروهای اعتیادآور بر روی مغز دارند. به این صورت که افراد در زمان خستگی و کمبود انرژی، استرس، ناراحتی و غیره به طور غیر ارادی مواد خوراکی شیرین مصرف می‌کنند. به همین دلیل یک وابستگی و اعتیاد روانی به مصرف شکر شکل می‌گیرد. برخی مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که این اعتیاد ممکن است از نوع فیزیکی نیز باشد.

همچنین برخی افراد به طور کلی مستعد اعتیاد هستند و شکر ممکن است باعث گرایش به رفتارهایی مثل اعتیاد به غذا شود. چنین رفتارهایی به طور ناسالم سیستم پاداش مغز را فعال می‌کنند.

اثبات علمی اعتیاد به شکر در انسان‌ها کار دشواری است اما الگوی مصرف نوشیدنی‌های حاوی شکر در بسیاری از افراد مشابه با مواد مخدر و اعتیادآور است.

خلاصه: نوشیدنی‌های حاوی شکر اثرات قوی بر روی سیستم پاداش مغز دارند و ممکن است باعث اعتیاد به آن شوند.

۹. نوشیدنی‌های حاوی شکر ممکن است باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی شوند.

ارتباط بین مصرف شکر و بیماری‌های قلبی مدت زیادی است که مشخص شده است.

شواهد متعددی وجود دارد که نشان می‌دهد نوشیدنی‌های حاوی شکر عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند. برخی از عوامل خطرساز شامل بالا بودن فشار خون، قند خون، تری‌گلیسرید خون و LDL کوچک و متراکم هستند. از همین رو مصرف نوشیدنی‌های حاوی شکر با خطر بروز بیماری‌های قلبی در ارتباط است.

یک مطالعه به مدت ۲۰ سال بر روی ۴۰ هزار نفر مردی که روزانه یک بار در روز نوشیدنی‌های حاوی شکر مصرف می‌کردند انجام گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که خطر بروز یا مرگ در اثر بیماری‌های قلبی نسبت به مردانی که به ندرت از این نوشیدنی‌ها استفاده می‌کردند۲۰ درصد بالاتر است.

خلاصه: در مطالعات مختلف، بین نوشیدنی‌های حاوی شکر و خطر بیماری‌های قلبی ارتباط قوی یافت شده است.

۱۰. نوشیدنی‌های گازدار ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان شوند.

سرطان و بیماری‌هایی مزمنی مثل چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی اغلب ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند.

همانطور که گفته شد، نوشیدنی های حاوی شکر نیز با چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی در ارتباط هستند. از همین رو این نوشیدنی ها نیز با افزایش خطر ابتلا به سرطان در ارتباط هستند.

در یک مطالعه که بر روی بیش از ۶۰ هزار فرد بزرگسال انجام گرفته است، مشاهده شد که با مصرف نوشیدنی‌های حاوی شکر به تعداد ۲ بار در هفته یا بیشتر، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس یا لوزالمعده بیش از ۸۷ درصد افزایش می‌یابد.

مطالعه دیگری بر روی زنان یائسه‌ای که به میزان زیاد نوشیدنی‌های حاوی شکر مصرف می‌کردند انجام گرفت؛ نتایج این مطالعه نشان داد که در این افراد احتمال ابتلا به سرطان اندومتر یا سلول‌های داخلی دیواره رحم ممکن است افزایش یابد.

همچنین دیده شده است که در بیمارانی که سابقه ابتلا به سرطان کولورکتال دارند، نوشیدنی‌های حاوی شکر با عود سرطان و مرگ مرتبط هستند.

خلاصه: مطالعات نشان می‌دهد که نوشیدنی‌های حاوی شکر با افزایش خطر ابتلا به سرطان در ارتباط هستند.

۱۱. شکر و اسید موجود در نوشابه‌های گازدار برای دندان‌ها بسیار مضر است.

اثرات مضر نوشیدنی‌های گازدار بر روی دندان‌ها به خوبی شناخته شده است. نوشیدنی‌های گازدار حاوی فسفریک‌اسید و کربونیک‌اسید هستند.

اسید موجود در این نوشیدنی ها باعث اسیدی‌شدن محیط دهان می‌شود و دندان‌ها را در معرض پوسیدگی قرار می‌دهد.

علاوه بر آسیب ناشی از اسید، ترکیب آن با قند موجود در نوشابه‌ها بسیار آسیب‌رسان است

قند، منبع انرژی باکتری‌های مضر داخل دهان است و این انرژی را به راحتی در دسترس باکتری‌ها قرار می‌دهد. به همین دلیل] قند در ترکیب با اسید به مرور زمان سلامت دندان‌ها را به خطر می‌اندازند.

خلاصه: اسید‌های موجود در نوشابه‌های گازدار، محیطی اسیدی در دهان ایجاد کرده و شکر موجود در این نوشیدنی‌ها، باکتری‌های مضر موجود در دهان را تغذیه می‌کند. این دو عامل اثرات بسیار مضری بر روی سلامت دندان‌ها می‌گذارند.

۱۲. احتمال بروز بیماری نقرس در افرادی که نوشابه‌های گازدار مصرف می‌کنند به میزان قابل توجهی بالاتر است.

در بیماری نقرس التهاب و درد در مفاصل به خصوص شست پا ایجاد می‌شود.

معمولاً نقرس زمانی ایجاد می‌شود که اوریک‌اسید موجود در خون بالا باشد و به شکل کریستال رسوب کند.

مهم‌ترین کربوهیدرات شناخته شده که باعث افزایش میزان اوریک‌اسید می‌شود، فروکتوز است.

مطالعات طولانی‌مدت نشان می‌دهد که نوشیدنی‌های حاوی شکر باعث افزایش احتمال ابتلا به نقرس به میزان ۷۵ درصد در زنان و حدود ۵۰ درصد در مردان می‌شوند.

خلاصه: در افرادی که به طور مرتب نوشیدنی‌های قندی مصرف می‌کنند، احتمال بروز نقرس بالاتر است.

۱۳. مصرف شکر با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل (دِمانس) در ارتباط است.

زوال عقل به مجموعه‌ای از بیماری‌ها گفته می‌شود که در آنها عملکرد مغز کاهش پیدا می‌کند. شایع‌ترین نوع آن بیماری آلزایمر است.

تحقیقات نشان می‌دهد بین قند خون و زوال عقل ارتباط قوی وجود دارد. به طوری که هرچه قند خون بالاتر باشد، خطر ابتلا به بیماری‌های مربوط به زوال عقل بیشتر است. نوشیدنی‌های حاوی شکر نیز باعث افزایش قند خون به طور ناگهانی می‌شوند.

همچنین مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان می‌دهد که مصرف میزان بالای نوشیدنی‌های حاوی شکر می‌تواند باعث اختلال در حافظه و تصمیم‌گیری شود.

خلاصه: برخی مطالعات نشان می‌دهد که میزان بالای قند خون باعث افزایش احتمال بروز بیماری‌های مربوط به زوال عقل می‌شود.

سخن پایانی

مصرف زیاد نوشیدنی‌های حاوی شکر از جمله نوشابه‌های گازدار می‌تواند عوارض متعددی برای سلامتی مثل پوسیدگی دندان و افزایش خطر بیماری‌های قلبی و متابولیک مثل دیابت نوع 2 داشته باشد.

همچنین در مطالعات متعدد، نقش مصرف مکرر نوشیدنی‌های حاوی شکر در افزایش وزن و چاقی مشخص شده است.

جهت کاهش وزن، پیشگیری از بیماری‌های مزمن و افزایش طول عمر، سعی کنید مصرف نوشیدنی‌های حاوی شکر را محدود کنید.

ارکید لایف » مقالات علمی :
۱۳ دلیل مضر بودن نوشیدنی‌ های شیرین | دیابت نوع ۲ در کمین!

بیماری دیابت

دیابت چیست؟

دیابت به گروهی از بیماری‌ها اشاره دارد که در آنها نحوه مصرف قند خون (گلوکز) توسط بدن مختل می‌شود. گلوکز منبع مهمی از انرژی برای سلول‌های بدن از جمله سلول‌های عضلات و بافت‌ها و به ویژه مغز است.

عامل زمینه‌ای ایجادکننده دیابت بر اساس نوع آن متفاوت است اما در همه انواع دیابت، میزان قند خون افزایش می یابد. این مساله می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی جدی در سلامت افراد شود.

انواع مزمن دیابت شامل دیابت نوع ۱ و نوع ۲ می‌شود. انواعی از دیابت نیز وجود دارند که می‌توانند پس از مدتی رفع شوند مانند: پیش دیابت (پره‌دیابت) که در آن قند خون بالا است ولی به میزانی نیست که به آن دیابت گفته شود؛ و دیابت بارداری که می‌تواند پس از زایمان برطرف شود.

پسوریازیس و فصل سرما

پایبندی به درمان پسوریازیس اولین مرحله برای پیشگیری از آنفلولانزا است. داروهای تعدیل‌کننده سیستم ایمنی می‌توانند با کنترل سیستم ایمنی …

تفاوت شوره سر و پسوریازیس

پوسته‌ پوسته ‌شدن کف سر ظاهر ناخوشایندی ایجاد می‌کند. این پوسته‌ها که به‌طور رایج به آن‌ها شوره سر گفته می‌شود، معمولاً در اثر خشکی پوست ایجاد می‌شوند و …

سازگاری با بیماری دیابت

زندگی کردن با دیابت می‌تواند سخت و ناامید کننده باشد.

گاهی اوقات حتی اگر تمام کارها را به درستی انجام داده باشید باز هم قند خون ممکن است بالا برود؛ اما اگر به برنامه درمانی خود پایبند باشید، به احتمال زیاد میزان A1C شما کاهش پیدا می‌کند.

به دلیل اینکه کنترل مناسب دیابت، زمان‌بر و گاهی اوقات طاقت‌فرسا است، صحبت کردن با دیگران می‌تواند برای برخی افراد مفید باشد. پزشک نیز می‌تواند انجمن‌های حمایتی یا مشاور را به شما معرفی کند.

به اشتراک گذاشتن دغدغه‌های خود با افرادی که وضعیت شما را درک می‌کنند می‌تواند خیلی کمک کننده باشد.

همچنین گاهی اوقات، دیگران نکات خوبی را برای کنترل دیابت عنوان می‌کنند.

آیا پسوریازیس بیماری خطرناکی است؟

آیا پسوریازیس یک بیماری مزمن است؟

بیماری‌ها

ام اس

پسوریازیس

آرتریت روماتوئید

+ بیشتر

مقالات علمی

ام اس

پسوریازیس

آرتریت روماتوئید

+ بیشتر

ارکید لایف

ارکید لایف ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در سراسر کشور با کادری مجرب به صورت رایگان بلافاصله پس از شروع درمان توسط بیمار آغاز می کند.

ارکید لایف مجهز به مرکز تماس ۲۴ ساعته با کادری مجرب است، که به صورت شبانه‌روزی پاسخگوی سوالات و مشکلات بیماران مصرف کننده داروهای شرکت ارکیدفارمد است.

ارکید لایف

ارکید لایف ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در سراسر کشور با کادری مجرب به صورت رایگان بلافاصله پس از شروع درمان توسط بیمار آغاز می کند.

ارکید لایف مجهز به مرکز تماس ۲۴ ساعته با کادری مجرب است، که به صورت شبانه‌روزی پاسخگوی سوالات و مشکلات بیماران مصرف کننده داروهای شرکت ارکیدفارمد است.

0/5 (0 نظر)