۷ واقعیت در مورد ام اس که باید بدانید
مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس یک بیماری سیستم اعصاب مرکزی است که در آن عصبها تحت تأثیر قرار میگیرند. ام اس همچنین یک بیماری خود ایمنی است.
در ادامه ۷ واقعیت درباره بیماری ام اس آورده شده است.
آشنایی با حقایق بیماری ام اس
ام اس چیست؟ مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس یک بیماری سیستم اعصاب مرکزی است که در آن عصبها تحت تأثیر قرار میگیرند. ام اس همچنین یک بیماری خود ایمنی است. در بیماریهای خود ایمنی سیستم دفاعی بدن دچار اختلال میشود و شروع به حمله به سلولهای خودی میکند.
در ام اس سیستم ایمنی به میلین که غلاف پوشاننده اعصاب است حمله میکند. اعصاب محافظت نشده آسیب میبینند و نمیتوانند مثل اعصاب میلیندار عملکرد طبیعی داشته باشند. آسیب واردشده به اعصاب باعث ایجاد طیف گستردهای از علائم میشود که شدت آنها متفاوت است.
در ادامه ۷ واقعیت درباره بیماری ام اس آورده شده است:
۱. ام اس یک بیماری مزمن است.
ام اس یک بیماری مزمن است به این معنی که در تمام طول عمر فرد وجود داشته و علاجی برای آن وجود ندارد.
با اینحال باید توجه داشت که در بیشتر بیماران مبتلا به ام اس، این بیماری کشنده نیست. ۲ میلیون نفر در سطح جهان به ام اس مبتلا هستند که عمر متوسط اغلب آنها مثل افراد سالم است.
تنها در تعداد بسیار اندکی از افراد، مشکلات ناشی از بیماری بسیار شدید است و باعث کاهش طول عمر میشود. با اینکه ام اس در تمام طول عمر وجود دارد، بسیاری از علائم آن را میتوان با استفاده از داروها و تغییر در سبک زندگی کنترل کرد.
۲. علائم ام اس در هر فرد متفاوت هستند.
ام اس علائم بالینی زیادی دارد. این علائم شامل بیحسی و گزگز، مشکلات بینایی، مشکل در تعادل و تحرک و حرف زدن ناواضح و … هستند.
علامت یکسانی برای ام اس وجود ندارد چون هر بیمار علائم متفاوتی را تجربه میکند.
علائم ممکن است بهطور متناوب، ظاهرشده و سپس بهبود یابد. همچنین ممکن است یک توانایی که فرد بیمار از دست داده است (مثل توانایی کنترل ادرار) دوباره بازگردد. دلیل غیرقابلپیشبینی بودن علائم این است که در هر زمان ممکن است سیستم ایمنی به یکی از اعصاب حمله کند.
۳. در ام اس دورههایی از عود و فروکش بیماری وجود دارد.
نوع بیماری بیشتر بیمارانی که برای درمان ام اس اقدام میکنند از نوع عود کننده فروکش کننده است.
به دورهای که در آن علائم بیماری تشدید میشود، دوره عود بیماری گفته میشود.
دوره فروکش نیز دورهای است که علائم بالینی بهبود مییابد. این دوره میتواند هفتهها، ماهها یا در برخی موارد سالها به طول بیانجامد؛ اما فروکش بیماری به این معنی نیست که فرد دیگر به آن مبتلا نیست.
داروهای ام اس میتواند مدت این دوره را طولانی کند.
۴. ام اس ذهن را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
آسیبی که ام اس به اعصاب وارد میکند ممکن است بر توانایی تفکر منطقی و سایر قابلیتهای ذهنی نیز اثر بگذارد.
در افراد مبتلا به ام اس معمولاً اختلال در حافظه و مشکل در پیدا کردن کلمات مناسب برای بیان منظور خود به وجود میآید.
سایر مشکلات ذهنی میتواند شامل موارد زیر باشد:
» نداشتن توانایی تمرکز یا توجه کردن
» اختلال در قدرت حل مساله
» مشکل در درک اینکه بدن چه موقعیتی نسبت به سایر اجسام دارد
اختلالات ذهنی گاهی اوقات ممکن است باعث آشفتگی، خشم و افسردگی شود که طبیعی هستند و پزشک میتواند در کنترل آنها به فرد کمک کند.
۵. ام اس یک بیماری خاموش است.
به ام اس بیماری خاموش یا نامرئی گفته میشود.
بسیاری از افراد مبتلا به ام اس ازنظر ظاهر با فرد سالم فرقی ندارند چون علائمی مثل تاری دید، مشکلات حسی و درد مزمن برای دیگران ملموس نیست؛ اما فرد مبتلا به ام اس هرچند به نظر طبیعی برسد و مشکل در تحرک نداشته باشد، ممکن است نیاز به مراقبتهای خاصی داشته باشد.
علت دیگری که به ام اس بیماری خاموش اطلاق میشود این است که حتی در دوران فروکش نیز بیماری پیشرفت میکند.
۶. پایین نگهداشتن دمای بدن کمککننده است.
پزشکان توصیه میکنند که افراد مبتلا به ام اس خود را خنک نگهدارند. عدم تحمل گرما مشکل شایعی است و معمولاً باعث عود علائم میشود.
عود علائم ممکن است در اثر موارد زیر مشاهده شود:
» آبوهوای گرم یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید
» تب یا بیماری
» دوش گرفتن یا حمام با آب گرم
» گرم شدن بیشازاندازه بدن در اثر ورزش
برای خنک ماندن از پنکه و کولر، نوشیدنیهای خنک و کمپرس سرد استفاده کنید. همچنین سعی کنید لایهلایه لباس بپوشید تا اگر گرمتان شد بتوانید به راحتی آنها را دربیاورید. استفاده از جلیقه خنککننده نیز میتواند کمککننده باشد.
باید توجه داشت که اگرچه ممکن است در اثر گرما علائم عود کنند، دمای بالا باعث پیشرفت سریعتر بیماری نمیشود.
۷. ویتامین D با ام اس مرتبط است.
تحقیقات نشان میدهد که بین ویتامین D و ام اس ارتباطی وجود دارد.
این ویتامین میتواند در برابر ا مثل یک محافظ عمل کند و ممکن است باعث شود عود علائم در افرادی که به ام اس مبتلا هستند، کمتر شود.
نور خورشید باعث تولید ویتامین D در بدن میشود اما از طرف دیگر قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است به خاطر بالا رفتن دما باعث عود علائم نیز بشود. از سایر منابع ویتامین D که این مشکل را ندارند میتوان به شیر غنیشده، آب پرتقال و برخی غلات صبحانه اشاره کرد.
روغن جگر ماهی کاد، سالمون، ماهی تن و تخم مرغ نیز از منابع طبیعی ویتامین D هستند.
آینده بیماران مبتلا به ام اس
ام اس یک بیماری غیر قابل پیشبینی است که در هر فرد متفاوت است.
برای اینکه بتوانید با علائم خود به مدت طولانی زندگی کنید، سعی کنید ارتباط خود را با پزشک، دوستان و خانواده حفظ کنید.
همچنین از برنامه درمانی که پزشک برای شما تدارک دیده است پیروی کنید. درمان مناسب میتواند باعث کاهش احتمال عود بیماری و کمک به افزایش کیفیت زندگی شود.
ارکید لایف » مقالات علمی »
۷ واقعیت در مورد ام اس که باید بدانید
ام اس چیست؟
مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis) یا همان ام اس بیماری است که باعث التهاب و آسیب به بخشهایی از سیستم اعصاب مرکزی میشود. سیستم اعصاب مرکزی شامل مغز و نخاع است.
در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به پوششی که عصبها را میپوشاند حمله کرده و آنها را از بین میبرد. به این پوشش میِلین (Myelin) گفته میشود و از بین رفتن آن ممکن است باعث شود که در حواس فرد، نحوه حرکت کردن و بینایی مشکل ایجاد شود.
چه پزشکان و متخصصانی ام اس را درمان میکنند؟
اگر علائم بیماری ام اس را در خود مشاهده میکنید، به یک پزشک متخصص مغز و اعصاب (نورولوژیست) مراجعه کنید.
بیماریها
ام اس
پسوریازیس
آرتریت روماتوئید
+ بیشتر
مقالات علمی
ام اس
پسوریازیس
آرتریت روماتوئید
+ بیشتر
ارکید لایف ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در سراسر کشور با کادری مجرب به صورت رایگان بلافاصله پس از شروع درمان توسط بیمار آغاز می کند.
ارکید لایف مجهز به مرکز تماس ۲۴ ساعته با کادری مجرب است، که به صورت شبانهروزی پاسخگوی سوالات و مشکلات بیماران مصرف کننده داروهای شرکت ارکیدفارمد است.
ارکید لایف ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در سراسر کشور با کادری مجرب به صورت رایگان بلافاصله پس از شروع درمان توسط بیمار آغاز می کند.
ارکید لایف مجهز به مرکز تماس ۲۴ ساعته با کادری مجرب است، که به صورت شبانهروزی پاسخگوی سوالات و مشکلات بیماران مصرف کننده داروهای شرکت ارکیدفارمد است.