درمان دیابت
زندگی با بیماری دیابت، شناخت انواع مختلف این بیماری، آینده فرد مبتلا به ام اس، روشهای درمان و رویارویی با مشکلات بیماری ام اس را در این صفحه دنبال کنید.
همچنین شما میتوانید سایر بخشهای مرتبط با بیماری ام اس را دنبال کرده و اطلاعات مفیدی از این بیماری کسب نمایید.
پیش آگهی بیماری دیابت
دیابت در بیشتر موارد در تمام طول زندگی فرد مبتلا وجود خواهد داشت.
کنترل دقیق قند خون باعث پیشگیری یا به تاخیر انداختن عوارض و پیامدهای دیابت میشود. اما عوارض این بیماری حتی در افرادی که قند خود را به خوبی کنترل میکنند نیز ممکن است بروز کند.
لینک مقاله به زودی درج می شود | لینک مقاله به زودی درج می شود
لینک مقاله به زودی درج می شود | لینک مقاله به زودی درج می شود
لینک مقاله به زودی درج می شود | لینک مقاله به زودی درج می شود
درمان دیابت
بسته به نوع دیابت، ممکن است برای درمان آن نیاز به پایش قند خون و مصرف داروهای خوراکی یا تزریقی مثل انسولین باشد. مصرف غذای سالم، حفظ وزن در محدوده سالم و داشتن فعالیت منظم نیز نقش مهمی در کنترل دیابت دارند.
» درمان انواع مختلف دیابت :
یک جنبه مهم کنترل دیابت، حفظ وزن در محدوده طبیعی با داشتن برنامه برای ورزش و رژیم غذایی سالم است. این اقدامات به سلامت عمومی بدن نیز کمک میکنند:
– مصرف غذای سالم: برخلاف باور عمومی، رژیم اختصاصی برای دیابت وجود ندارد. رژیم غذایی باید بر پایه میوهها، سبزیجات، پروتئینهای کمچرب و غلات کامل چیده شود؛ این مواد چربی کم و فیبر بالایی دارند. مصرف چربیهای اشباعشده، کربوهیدراتهای فرآوریشده و شیرینیها باید محدود شود. این نوع رژیم غذایی در واقع برای همه افراد خانواده مفید است. مصرف هرازگاه غذاهای شیرین به شرط اینکه جزو برنامه غذایی در نظر گرفته شوند ایرادی ندارد.
اما مسئلهای که چالش برانگیز است انتخاب مواد غذایی مناسب و مقدار مصرف آنها است. یک متخصص تغذیه میتواند در تهیه برنامه غذایی متناسب با سلیقه غذایی،سبک زندگی و اهدافتان به شما کمک کند. معمولاً نحوه شمارش کربوهیدرات دریافتی نیز به خصوص در صورت ابتلا به دیابت نوع ۱ آموزش داده میشود.
– فعالیت بدنی: همه افراد به فعالیت هوازی منظم احتیاج دارند و این موضوع در مورد افراد مبتلا به دیابت نیز صدق میکند. ورزش با انتقال قند به داخل سلولها، میزان آن را در خون کاهش داده و همچنین حساسیت به انسولین را افزایش میدهد. در نتیجه بدن برای انتقال قند به سلولها به میزان کمتری انسولین احتیاج دارد.
قبل از ورزشکردن با پزشک خود مشورت کنید. ورزشهایی که به آن علاقهمند هستید مثل پیادهروی، شنا یا دوچرخهسواری را انجام دهید. مهمترین نکته این است که فعالیت بدنی باید جزوی از برنامه روزانه باشد.
سعی کنید در بیشتر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش هوازی انجام دهید. بازه زمانی ورزش در کمترین حالت میتواند ۱۰ دقیقه باشد ولی در این صورت سه بار در روز باید انجام شود. اگر مدتی است که فعالیت نداشتهاید، کمکم شروع کنید و مدت آن را افزایش دهید.
» درمان دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ :
درمان دیابت نوع ۱ از راه تزریق یا استفاده از پمپ انسولین، پایش مرتب قند خون و شمارش کربوهیدراتها انجام میشود.
اساس درمان دیابت نوع ۲ نیز تغییرات سبک زندگی و پایش قند خون در کنار مصرف داروهای خوراکی دیابت، انسولین یا هردو است.
– پایش قند خون: بسته به رژیم درمانی، ممکن است نیاز باشد قند خون تا ۴ بار در روز اندازه گرفته شده و ثبت شود. در صورت مصرف انسولین این کار ممکن است با دفعات بیشتری انجام شود.
در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ که انسولین دریافت نمیکنند به طور کلی قند خون با دفعات بسیار کمتری اندازه گرفته میشود.
پایش دقیق قند خون تنها راهی است که از طریق آن میتوان اطمینان حاصل کرد قند خون در محدوده مورد نظر قرار دارد.
حتی با کنترل دقیق، میزان قند خون ممکن است به طور غیر قابل پیشبینی تغییر کند. با کمک پزشک به مرور متوجه میشوید که قند خونتان چگونه در پاسخ به غذا، فعالیت بدنی، داروها، بیماری، استرس، الکل و -برای زنان- تغییر در میزان هورمونهای زنانه تغییر میکند.علاوه بر پایش روزانه قند خون، معمولاً انجام آزمایش A1C به طور منظم توسط پزشک توصیه میشود تا میزان متوسط قند خون طی ۲ تا ۳ ماه گذشته اندازه گرفته شود.
در مقایسه با پایش روزانه و مکرر قند خون، آزمایش A1C نحوه عملکرد کلی درمان دیابت را بهتر نشان میدهد. در صورت افزایش میزان A1C ممکن است به تغییر در داروهای خوراکی، انسولین یا برنامه غذایی نیاز باشد.A1C هدف در هر فرد بسته به عوامل متنوعی مثل سن و وجود بیماریهای دیگر، ممکن است با افراد دیگر متفاوت باشد. اما انجمن دیابت آمریکا توصیه میکند که برای بیشتر افراد، A1C زیر ۷ درصد باشد.در مورد A1C هدف خود با پزشک مشورت کنید.
– انسولین: افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ برای ادامه زندگی به درمان با انسولین احتیاج دارند. بیشتر افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا دیابت بارداری نیز به انسولین نیاز خواهند داشت.
انواع مختلفی از انسولین مثل انسولین سریعاثر، طولانیاثر و متوسطاثر وجود دارد. بر اساس نیازهای هر فرد، ممکن است ترکیبی از چند نوع انسولین برای مصرف در طول روز و شب توسط پزشک تجویز شود.
انسولین به صورت خوراکی نمیتواند مصرف شود چون آنزیمهای معده از فعالیت انسولین جلوگیری میکنند. انسولین معمولاً با استفاده از یک سرنگ و سوزن نازک یا یک قلم (دستگاهی شبیه به یک خودنویس بزرگ) تزریق میشود.
– داروهای خوراکی و سایر داروها: گاهی اوقات داروهای خوراکی یا سایر داروهای تزریقی نیز تجویز میشوند. برخی از داروهای دیابت باعث تحریک پانکراس برای تولید و آزادسازی بیشتر انسولین میشوند. برخی دیگر باعث مهار تولید و آزادسازی گلوکز از کبد شده و در نتیجه برای انتقال قند به داخل سلول ها به انسولین کمتری نیاز است.
داروهای دیگری نیز وجود دارند که باعث مهار آنزیمهای معده یا روده میشوند. این آنزیمها باعث شکسته شدن کربوهیدرات یا افزایش حساسیت بافتها به انسولین میشوند. متفورمین معمولاً اولین دارویی است که برای دیابت نوع ۲ تجویز میشود.
– پیوند پانکراس: در برخی از بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ امکان انجام پیوند پانکراس وجود دارد. روش پیوند سلولهای پانکراس به جای پیوند کامل عضو نیز تحت تحقیق و بررسی است. در صورت موفقیتآمیز بودن پیوند، دیگر احتیاجی به درمان با انسولین وجود ندارد. اما عمل پیوند همیشه موفقیتآمیز نیست و چنین اقداماتی خطرات جدی به دنبال دارند. برای جلوگیری از رد پیوند، باید به صورت مادامالعمر داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مصرف شوند. این داروها ممکن است عوارض جدی داشته باشند، به همین دلیل پیوند پانکراس معمولاً تنها در کسانی انجام میشود که دیابت آنها غیر قابل کنترل است یا همزمان به پیوند کلیه نیز احتیاج دارند.
– جراحی چاقی (باریاتریک): در این روش با ایجاد مانع در مسیر گوارشی، دور زدن آن یا برداشتن بخشی از معده، کاهش وزن اتفاق میافتد. با اینکه این روش به طور خاص جزو درمان دیابت نوع ۲ در نظر گرفته نمیشود، اما ممکن است در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که مبتلا به چاقی هستند و شاخص توده بدنی آنها بالاتر از ۳۵ است مفید باشد. یکی از روشهای جراحی باریاتریک، بایپس یا دور زدن معده است. دیده شده است که میزان قند خون در بیمارانی که بایپس معده در آنها انجام شده است به میزان قابل توجهی بهبود مییابد. اما عوارض درازمدت و فواید این روش برای دیابت نوع ۲ هنوز مشخص نیست.
» درمان دیابت بارداری
کنترل میزان قند خون برای حفظ سلامت نوزاد و اجتناب از بروز مشکل در زمان زایمان بسیار اهمیت دارد. برای درمان آن علاوه بر رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش، ممکن است پایش قند خون و در برخی موارد، مصرف انسولین یا داروهای خوراکی نیز انجام شود.
در زمان زایمان، میزان قند خون توسط پزشک پایش میشود و اگر قند خون مادر افزایش یابد، باعث افزایش انسولین در نوزاد شده و قند خون نوزاد پس از تولد پایین خواهد بود.
» درمان پیش دیابت
در صورت ابتلا به پیش دیابت، رعایت سبک زندگی سالم میتواند باعث شود قند خون به میزان طبیعی کاهش پیدا کند یا در کمترین حالت، از افزایش آن به سمت دیابت نوع ۲ پیشگیری کند. برای این کار حفظ وزن در محدوده سالم از طریق ورزش و مصرف غذای سالم کمککننده است. ورزشکردن به میزان حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته و کاهش حدود ۷ درصد از وزن بدن ممکن است از بروز دیابت نوع ۲ پیشگیری کند یا آن را به تاخیر بیندازد.
اگر احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ بالا باشد، برای مثال در صورت بدتر شدن پیش دیابت یا ابتلا به بیماری قلبی-عروقی، کبد چرب یا سندرم تخمدان پلیکیستیک، امکان مصرف داروهایی مثل متفورمین نیز وجود دارد.
در برخی موارد، به مصرف داروهای کنترلکننده کلسترول (استاتینها) و داروهای کاهنده فشار خون نیاز است. همچنین ممکن است برای کمک به پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی در صورت بالا بودن احتمال آنها، آسپیرین با دوز کم توسط پزشک تجویز شود. با این حال رعایت سبک زندگی سالم همچنان از اهمیت فراوان برخوردار است.
عوارض و پیامدهای دیابت
عوارض درازمدت دیابت به مرور ایجاد میشود. هرچه فرد مدت زمان طولانیتری به دیابت مبتلا باشد و کنترل کمتری بر روی قند خون انجام داده باشد، احتمال بروز عوارض بیماری بیشتر میشود. ممکن است عوارض بیماری دیابت به مرور زمان به حدی زیاد شود که سبب از کارافتادگی یا حتی تهدید حیات شود. عوارضی که امکان بروز آنها وجود دارد عبارتند از:
• بیماریهای قلبی-عروقی: دیابت به میزان زیادی باعث افزایش احتمال بروز مشکلات قلبی-عروقی از جمله سکته قلبی، سکته مغزی، تنگشدن عروق (آترواسکلوروزیس) و بیماری عروق کرونر قلب به همراه درد در قفسه سینه میشود.
• آسیب عصبی یا نوروپاتی: قند اضافی به دیواره مویرگها که اعصاب را تغذیه میکنند به خصوص اعصاب پاها آسیب میزند. این مسئله میتواند مورمور شدن، بیحسی، سوزش یا درد ایجاد کند. این علائم معمولاً از نوک انگشتان پا شروع شده و به آرامی به سمت بالا پخش میشوند.
در صورتی عدم درمان، ممکن است حس لامسه در دستها یا پاهای درگیرشده به طور کلی از بین برود. آسیب به عصبهای مرتبط با گوارش نیز ممکن است مشکلاتی مثل تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست ایجاد کند و در مردان ممکن است باعث اختلال در نعوظ شود.
• آسیب به کلیه یا نِفروپاتی: کلیهها دارای میلیونها عروق خونی کوچک هستند که مواد زائد خون را فیلتر میکنند. دیابت میتواند به این سیستم حساس آسیب برساند. آسیب شدید ممکن است به نارسایی کلیه یا مرحله آخر بیماری کلیوی که برگشتناپذیر است بینجامد. در این صورت ممکن است به دیالیز یا پیوند کلیه احتیاج باشد.
• آسیب به چشمها یا رتینوپاتی: دیابت میتواند به عروق خونی شبکیه چشم آسیب برساند و ایجاد رتینوپاتی دیابتی کند که در این صورت احتمال نابینایی وجود خواهد داشت. دیابت همچنین احتمال ابتلا به بیماریهای چشمی جدی دیگری مثل آب مروارید یا آب سیاه (گلوکوم) را افزایش میدهد.
• آسیب به پا: آسیب به عروق خونی پا یا کم بودن جریان خون آن، احتمال بروز مشکلات مختلف مربوط به پا را افزایش میدهد. در صورت عدم درمان زخمها و تاولها، ممکن است عفونتهای جدی ایجاد شود که معمولاً به سختی بهبود مییابند و ممکن است در نهایت نیاز به قطع انگشتها، پا یا ساق پا باشد.
• مشکلات پوستی: دیابت ممکن است باعث مستعدتر شدن فرد به مشکلات پوستی از جمله عفونتهای باکتریایی و قارچی شود.
• اختلال شنوایی: اختلالات شنوایی در افراد مبتلا به دیابت شایعتر است.
• آلزایمر: دیابت نوع ۲ ممکن است باعث افزایش احتمال بیماریهای زوال عقل مثل آلزایمر شود. هرچه کنترل قند ضعیفتر انجام شود، احتمال بروز این مشکل نیز افزایش مییابد. در مورد نحوه ارتباط آلزایمر و دیابت نوع ۲ فرضیههایی وجود دارد که هیچ کدام به اثبات نرسیدهاند.
• افسردگی: علائم افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ شایع است. بیماری افسردگی میتواند بر روی کنترل دیابت تاثیر بگذارد.
عوارض و پیامدهای دیابت بارداری
بیشتر مادران مبتلا به دیابت بارداری، بچههایی سالم به دنیا میآورند اما در صورتی که میزان قند خون مادر درمان یا کنترل نشود، میتواند برای مادر و فرزند مشکلاتی به همراه داشته باشد.
مشکلات احتمالی متوجه فرزند
• رشد بیش از حد: گلوکز اضافه از جفت عبور میکند و باعث تحریک پانکراس کودک برای افزایش تولید انسولین میشود. این کار ممکن است باعث رشد بیش از اندازه جنین شود. احتمال نیاز به انجام سزارین در جنینهای بسیار سنگین بیشتر است.
• قند خون پایین: گاهی اوقات چون تولید انسولین در جنین مادر مبتلا به دیابت بارداری بالا است، کمی پس از تولد، قند خون نوزاد پایین است و اصطلاحاً هایپوگلایسمی دارد. با شیردهی بهموقع و در برخی موارد تزریق محلول گلوکز به نوزاد میتوان قند خون او را به میزان طبیعی بازگرداند.
• بروز دیابت نوع ۲ در آينده: احتمال بروز چاقی و دیابت نوع ۲ در آينده در فرزندِ مادرِ مبتلا به دیابت بارداری بالاتر است.
• مرگ: اگر دیابت بارداری درمان نشود میتواند باعث مرگ جنین قبل از تولد یا کمی پس از تولد شود.
مشکلات متوجه مادر
• پریاکلامسپی: در این بیماری، فشار خون بالا، دفع بیش از حد پروتئین در ادرار و تورم دستها و پاها دیده میشود. پریاکلامپسی ممکن است سبب پیامدهای جدی یا حتی تهدید کننده حیات در مادر و جنین شود.
• دیابت بارداری در بارداری بعد: در صورت ابتلا به دیابت در بارداری قبلی، احتمال بروز آن در بارداری بعدی افزایش مییابد. همچنین با افزایش سن، احتمال بروز دیابت (معمولاً از نوع ۲) بیشتر میشود.
ارکید لایف ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در سراسر کشور با کادری مجرب به صورت رایگان بلافاصله پس از شروع درمان توسط بیمار آغاز می کند.
ارکید لایف مجهز به مرکز تماس ۲۴ ساعته با کادری مجرب است، که به صورت شبانهروزی پاسخگوی سوالات و مشکلات بیماران مصرف کننده داروهای شرکت ارکیدفارمد است.
بیماریها
ام اس
پسوریازیس
آرتریت روماتوئید
+ بیشتر
مقالات علمی
ام اس
پسوریازیس
آرتریت روماتوئید
+ بیشتر
ارکید لایف ارائه خدمات آموزشی و مشاوره ای خود را در سراسر کشور با کادری مجرب به صورت رایگان بلافاصله پس از شروع درمان توسط بیمار آغاز می کند.
ارکید لایف مجهز به مرکز تماس ۲۴ ساعته با کادری مجرب است، که به صورت شبانهروزی پاسخگوی سوالات و مشکلات بیماران مصرف کننده داروهای شرکت ارکیدفارمد است.